ßßß Cookit - przepis na Domowy ser ricotta

Domowy ser ricotta

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jeśli macie przypadkiem trochę serwatki, możecie z powodzeniem przygotować własny ser ricotta
Ser ten jest właśnie takim produktem, który tworzy się z „odpadków” pozostałych po produkcji innych serów.
Aby wykonać pyszny ser ricotta, musimy najpierw odstawić serwatkę na czas od 12 do 24 godzin. W ten sposób wytworzy ona odpowiednie kwasy.
Następnie zaczynamy podgrzewać płyn do około 80 stopni (jest to moment, w którym na powierzchni zaczyna wytwarzać się piana). Podgrzewamy, aż piana w garnku zacznie wyglądać jak ubite do ciasta białko kurze, a serwatka będzie bardziej przejrzysta, jak żółtawa woda.
Odstawiamy garnek na bok, przykrywamy czystym materiałem (np. ściereczką). Lekko ciepły serek odsączamy na ściereczce przez 3-4 godziny.
Nasza własna ricotta gotowa!
Źródło:http://pelnakuchnia.pl/2013/06/domowy-ser-ricotta.html