Wykonanie
Jeśli macie przypadkiem trochę
serwatki, możecie z powodzeniem przygotować własny
ser ricottaSer ten jest właśnie takim produktem, który tworzy się z „odpadków” pozostałych po produkcji innych
serów.Aby wykonać pyszny
ser ricotta, musimy najpierw odstawić
serwatkę na czas od 12 do 24 godzin. W ten sposób wytworzy ona odpowiednie kwasy.Następnie zaczynamy podgrzewać płyn do około 80 stopni (jest to moment, w którym na powierzchni zaczyna wytwarzać się piana). Podgrzewamy, aż piana w garnku zacznie wyglądać jak ubite do ciasta
białko kurze, a
serwatka będzie bardziej przejrzysta, jak żółtawa
woda.Odstawiamy garnek na bok, przykrywamy czystym materiałem (np. ściereczką). Lekko ciepły
serek odsączamy na ściereczce przez 3-4 godziny.Nasza własna
ricotta gotowa!