ßßß Cookit - przepis na Moja Kuchnia: tarta z figami i szynką parmeńską

Moja Kuchnia: tarta z figami i szynką parmeńską

nazwa

Wykonanie

Upolowałam w końcu moje wyczekane figi, za cenę nie przyprawiającą o zawał serca. oczywiście kupiłam ich wystarczająco dużo, żeby wykorzystać je chociaż kilka razy. Tym razem tarta z figami w wersji wytrawnej.
Tarta z figami i szynka parmeńską
kruche ciasto gotowe lub np. z tego przepisu
jeden duży por
3 cebule
250g serka ricotta
sól
kilka świeżych fig
kilka plasterków szynki parmeńskiej
szczypta cukru
olej
Pora i cebule pokroić w półkrążki, udusić do miękkości na oleju. Wystudzić i następnie wymieszać z serkiem, doprawić solą. Naczynie do tarty wysmarować masłem i wylepić lub wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Upiec przez 20 minut w 180 stopniach. Na upieczony spód wyłożyć farsz porowo-cebulowy. Na wierzchu ułożyć szynkę i pokrojone na ósemki figi. Oprószyć szczyptą cukru. Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/10/tarta-z-figami-i-szynka-parmenska.html