Wykonanie
Upolowałam w końcu moje wyczekane
figi, za cenę nie przyprawiającą o zawał
serca. oczywiście kupiłam ich wystarczająco dużo, żeby wykorzystać je chociaż kilka
razy. Tym razem
tarta z
figami w wersji wytrawnej.
Tarta z
figami i
szynka parmeńskąkruche ciasto gotowe lub np. z tego przepisujeden duży
por3
cebule250g
serka ricottasólkilka świeżych figkilka plasterków
szynki parmeńskiejszczypta
cukruolej
Pora i
cebule pokroić w półkrążki, udusić do miękkości na
oleju. Wystudzić i następnie wymieszać z
serkiem, doprawić
solą. Naczynie do tarty wysmarować
masłem i wylepić lub wyłożyć rozwałkowanym
ciastem. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Upiec przez 20 minut w 180 stopniach. Na upieczony spód wyłożyć farsz
porowo-
cebulowy. Na wierzchu ułożyć
szynkę i pokrojone na ósemki
figi. Oprószyć szczyptą
cukru. Piec ok 20 minut w 180 stopniach.