Wykonanie
Tort pavlovej to chyba najłatwiejsza opcja
tortu smacznego, szybkiego i efektownego. Kiedy nie ma się czasu, kiedy nie ma się pomysłu sprawdza się zawsze. Pavlova często gości na naszych stołach, zapewne również z powodu mojego cukierniczego lenistwa :) Tym razem pokażę pavlovą z urodzin mojej Mamy.Tort pavlovej z
jeżynami3
białka150g
cukru1 łyżeczka
octu borówkowegopojemniczek
jeżyn400ml słodkiej
śmietanki 30% (u mnie łaciata w kartoniku)łyżeczka
cukruBiałka ubijamy na sztywną pianę dodając po łyżeczce
cukru, na koniec dodajemy
ocet, dzięki temu piana staje się błyszcząca.
Ocet borówkowy daje również efekt zaróżowienia wierzchu
bezy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Bezę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc okręg wielkości talerza obiadowego - ok 25cm. Pieczemy 3 minuty w 180 stopniach, następnie bez wyjmowania
bezy zmniejszamy temparaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze około 45-50 minut aż
beza nam się ładnie zarumieni i uzyska skorupkę. Schłodzoną
śmietankę ubijamy na sztywno dodając łyżeczkę
cukru dla złamania smaku -
cukru mało żeby zrównoważyć
słodycz bezy. Wykładamy na ostudzona
bezę i dekorujemy
owocami.