ßßß Cookit - przepis na Pavlova z truskawkami i borówkami.

Pavlova z truskawkami i borówkami.

nazwa

Wykonanie

Pavlova z bitą śmietaną, truskawkami i borówkami jest deserem nie tylko pięknym ale również smacznym, którego smak się długo pamięta. Moja wczorajsza pavlova zniknęła w ciągu dziesięciu minut.
Składniki:
3 białka z dużych jaj (tak by tego białka było 100-110g),
150g cukru,
śmietanka 30%,
truskawki,
borówki,
masło do posmarowania blaszki.
Przygotowanie:
Białka ubić mikserem, powoli dodawać cukier. Miksować do momentu aż masa będzie jednolita i szklista. Blaszkę posmarować masłem i wyłożyć na nią papier do pieczenia. Odrysować okrąg ( mój okrąg miał średnicę 24 cm, ale jak widać na zdjęciu był za duży, także myślę, że taki 20-21cm będzie dobry). Wylać na papier masę i nadać jej odpowiedni kształt. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do ok.140stopni, piec 50-55min. Gdy podczas pieczenia beza się zarumieni, zmniejszyć temperaturę do 120stopni. Gdy beza się upiecze wyłączyć piekarnik, minimalnie uchylić drzwiczki i suszyć przez 4h ( u mnie w domu nikt nie mógł się doczekać i beza suszyła się tylko 1h, ale i tak była niesamowicie smaczna). Po tym czasie ubić śmietanę na sztywną masę. Przygotować owoce. Bitą śmietanę rozsmarować na bezie i poukładać owoce.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2013/06/pavlova-z-truskawkami-i-borowkami.html