Wykonanie
Pavlova z
bitą śmietaną,
truskawkami i
borówkami jest deserem nie tylko pięknym ale również smacznym, którego smak się długo pamięta. Moja wczorajsza pavlova zniknęła w ciągu dziesięciu minut.
Składniki:3
białka z dużych jaj (tak by tego
białka było 100-110g),150g
cukru,
śmietanka 30%,
truskawki,
borówki,
masło do posmarowania blaszki.Przygotowanie:
Białka ubić mikserem, powoli dodawać
cukier. Miksować do momentu aż masa będzie jednolita i szklista. Blaszkę posmarować
masłem i wyłożyć na nią papier do pieczenia. Odrysować okrąg ( mój okrąg miał średnicę 24 cm, ale jak widać na zdjęciu był za duży, także myślę, że taki 20-21cm będzie dobry). Wylać na papier masę i nadać jej odpowiedni kształt. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do ok.140stopni, piec 50-55min. Gdy podczas pieczenia
beza się zarumieni, zmniejszyć temperaturę do 120stopni. Gdy
beza się upiecze wyłączyć piekarnik, minimalnie uchylić drzwiczki i suszyć przez 4h ( u mnie w domu nikt nie mógł się doczekać i
beza suszyła się tylko 1h, ale i tak była niesamowicie smaczna). Po tym czasie ubić
śmietanę na sztywną masę. Przygotować
owoce.
Bitą śmietanę rozsmarować na
bezie i poukładać
owoce.
Smacznego!!!