ßßß Cookit - przepis na fasola po toskańsku

fasola po toskańsku

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam czytać książki, które inspirują mnie kulinarnie, czytając nie tylko widzę te wszystkie piękne miejsca, w których chciałabym być, mieszkać, żyć ale czuje też smaki i aromaty tamtejszej kuchni, na moment zamieniam się w gospodynię z osterii i gotuję w myślach. Nie wszystko da się przenieść na mój skromny grunt, ale robię co mogę :)
Przepis na białą fasolę po toskańsku pochodzi z książki Marleny de Blasi "Tysiąc dni w Toskanii".
W wersji stricte toskańskiej jest to fasola duszona a potem pieczona w butelkach po chianti zasypanych w gorącym popiele, ale można dać rade w kuchni :)
450g białej fasoli
2 łyżeczki grubo mielonej soli morskiej
1 szklanka oliwy
1,5 szklanki wody
1,5 szklanki białego wina wytrawnego
1 duża gałązka rozmarynu
3-4 obrane i rozgniecione ząbki czosnku
garść liści szałwii
2 łyżeczki drobnej soli morskiej
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy aby napęczniała na całą noc. Zlewamy wodę i ponownie zalewamy fasolę zimną wodą dodajemy 2 łyżeczki grubej soli i szybko zagotowujemy na mocnym ogniu, potem przyciszamy i gotujemy tak jeszcze godzinkę. Odlewamy fasolę, dodajemy wodę, oliwę, wino i zioła oraz drobną sól i dusimy tak przez 2 godzinki lub do uzyskania kremowej konsystencji (byle nie zrobiła nam się mazia)...... ależ to pachnie.....
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/01/fasola-po-toskansku.html