ßßß Cookit - przepis na Kulinaria Margo: tiramisu

Kulinaria Margo: tiramisu

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
1/2 L śmietany słodkiej 30%
1 cukier waniliowy
4 serki homogenizowane waniliowe danio
1 galaretka cytrynowa
2 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
6 łyżek koniaku lub rumu
2 opakowania dużych biszkoptów
kakao do posypania
1 tabliczka gorzkiej czekolady do posypania
śmietanę ubić z cukrem waniliowym. cały czas ubijając dodawać serki. galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody,gdy galaretka lekko stężała,dodajemy ja do masy. z kawy i koniaku przygotować poncz i namaczać w nim biszkopty do połowy. w tortownicy układamy warstwę nasączonych biszkoptów i przykrywamy je połową masy,następnie posypujemy kakao (najlepiej przez sitko),i układamy drugą połowę nasączonych biszkoptów,a na biszkopty resztę masy i całość posypać startą gorzką czekoladą.wstawić na kilka godzin do lodówki.
Źródło:http://kulinaria-margo.blogspot.com/2014/05/tiramisu.html