Wykonanie
przepis jest na
ogórki gruntowe ale sielone tez dobrze zmakująskladniki:4 . 5 kg ogorkow (u mnie 10 szt.dlugie zielone)7 lyzek
soli4 lyzeczki
papryki (mozna dodac
chilli)3
glowki czosnku16 lyzek
oleju3 szkl.
octu800 dag
cukru
ogorki skroic w paski w cwiartki,posypac
sola i zostawic na 8h (mozna tez w plasterki)odlac powstaly sok nie bedzie potrzebny
ogorki zasypac
papryka lub
chilli dodac zmiazdzony
czosnek i wymieszaczagotowac
olej i goracym zalac
ogorki,nastepnie zagotowac
cukier z
octem igorace wylac na
ogorki i odstawic na ok. 24 hnastepnie
ogorki wkladac do sloikow i zalac zalewa.pasteryzowac 7 min
ogorki sie
kurcza i bedzie ich mniej niz przed zasypaniem
solazostalo mi sporo zalewy wiec zrobilam kilka sloiczkow z pokrojonymi w plasterki
