Wykonanie
Cóż może bardziej przypominać o zbliżającym się Bożym Narodzeniu niż pierniczki? Na każdym blogu i w każdym serwisie kulinarnym można natknąć się na tysiące sposobów przygotowania tych świątecznych
ciasteczek- u mnie również znajdziecie jeden. Jednak łatwo się domyśleć, że nie jest on tradycyjny.

Szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale tym razem postanowiłam wysilić się sama. Po raz kolejny moją inspiracją była kuchnia wegańska. Co z tego wyszło? Pierniczki owsiane!Żadnej
mąki, jaj,
białego cukru czy niezdrowych tłuszczy- w zamian za to złożone węglowodany, zdrowe
orzechy i
bakalie, czyli mnóstwo witamin i cennych związków, a do tego ten nieziemski aromat. Kolejną zaletą (choć zastanawiam się czy poniekąd nie wadą, bo znikają ekspresowo) jest fakt, że pierniczki idealnie nadają się do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień.

Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych pierniczków, pochłania jednak nadawanie
ciasteczkom kształtu, ale podejrzewam, że dla większości osób, jak i dla mnie, to czysta przyjemność.Wartości odżywcze na 100g to 435kcal w tym 14g
białka, 20g tłuszczu, 48g węglowodanów oraz 8g błonnika .

SKŁADNIKI:250g
płatków owsianych górskich Kupiec40g
migdałów30g
orzechów włoskich80g
orzechów ziemnych30g pestek dyni40g
suszonej żurawiny60g
miodu- wersji wegańskiej,
syropu z agawy2-3 łyżki domowej
przyprawy korzennej- PRZEPIS1,5 szklanki
wodyPRZYGOTOWANIE:100g
płatków zmielić, pozostałe w normalnej postaci wsypać do miski
Migdały,
orzechy włoskie i
fistaszki rozdrobnić w blenderze i dodać do
płatkówDodać
pestki dyni,
żurawinę, miód/syrop z agawy oraz
przyprawę korzennąWlać szklankę
wody i wymieszać całość rękąDodawać
wody do uzyskania gęstej, kleistej masyMasę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremekPierniczki piec około 45 minut w pierniku nagrzanym do 180°CTak przygotowane pierniczki stanowią nie tylko pyszną i zdrową przekąskę, ale dostarczają energii niezwykle potrzebnej w czasie przedświątecznych porządków i przygotowań :) Przygotujcie więc swoje pyszne doładowanie i działajcie! Święta coraz bliżej!http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog





