Wykonanie
Podstawą udanego dnia jest dobre śniadanie. Warto więc zadbać nie tylko o jego walory smakowe, ale i estetyczne, bo cóż może nastrajać bardziej pozytywnie niż kolorowy i zdrowy talerz z pysznym jedzeniem?
Pisałam już kiedyś o szybkim i smacznym śniadaniu, jakim jest mug
cake - idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych. Jeśli jednak macie trochę więcej czasu i fantazji można tworzyć z niego prawdziwe cuda odpowiednio modyfikując bazowy przepis. Efektem moich ostatnich kuchennych wariacji jest
bananowo-malinowy mug
cake w pięknym, różowym kolorze. Ciacho wychodzi puszyste, miękkie i aromatyczne- nie sposób mu się oprzeć!SKŁADNIKI:30g
otrębów żytnich70g
banana2
białka jaj4 łyżeczki
twarogu chudegogarść
malin1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniacynamonimbir2-3 łyżki
wody-opcjonalnieWYKONANIE:Do dużego kubka wsypujemy
otrębyDodajemy
białka jaj, pokrojonego na kawałki
banana,
maliny,
twaróg,
proszek do pieczenia oraz
cynamon i
imbir według uznaniaCałość blendujemy na jednolitą masęJeśli wyszła zbyt gęsta- ciasto powinno być dość gęste, ale lejące- dodajemy
wodę i ponownie blendujemyWstawiamy do mikrofali na około 3 minuty przy mocy 750WMug
cake możemy podawać z
masłem orzechowym,
serkiem wiejskim i ulubionymi
owocami- wszystko świetnie się sprawdzi.
