ßßß Cookit - przepis na propozycja obiadowa - faszerowany bakłażan

propozycja obiadowa - faszerowany bakłażan

nazwa

Wykonanie

Witajcie!
Lubię bakłażana, choć jeszcze jakieś 2 lata temu nie powiedziałabym tego tak pewnie. Zazwyczaj wybierałam cukinię. Ale smaki się zmieniają i mimo, że dalej w pojedynku bakłażan - cukinia, to cukinia znajduje się na 1 miejscu mojej listy, tak ostatnio na talerzu króluje bakłażan, zwłaszcza, że ostatnio cukinia kosztuje zawrotne sumy ;)
Zapraszam na faszerowanego bakłażana!
Składniki:
2 bakłażany
1/2 kg mięsa mielonego (u mnie indyk)
1/2 cebuli
1 szalotka
2 ząbki czosnku
3 suszone pomidory
pomidorki koktajlowe
1/3 szklanki ryżu (u mnie biały i dziki)
olej rzepakowy
miąższ z 1/2 bakłażana
sól, pieprz, zioła
Przygotowanie :
Z bakłażana wydrążyć środek, delikatnie, by nie zrobić dziur. Połówki delikatnie posolić.
Ryż ugotować al dente.
Rozgrzać patelnię, dodać olej rzepakowy i wyłożyć pokrojoną cebulę i szalotkę, dodać czosnek i chwilę dusić. Przyprawić.
Środek z 1/2 bakłażana dodać do cebuli wraz z suszonymi pomidorami. Wymieszać i po chwili dodać mięso mielone.
Całość dokładnie wymieszać i dalej chwilę dusić.
Gdy mięso będzie miało zmieniony kolor, będzie ścięte zgasić gaz i do mieszanki dodać podgotowany ryż.
Całość dokładnie wymieszać. Przyprawić.
Faszerować połówki bakłażana, na wierzch ułożyć pomidorki koktajlowe.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakieś 20-30 minut.
Do farszu można dodać sos pomidorowy, wtedy całość nie będzie zbyt sucha. Mojego bakłażana nawilżyły nieco pomidorki. Można też całość posypać żółtym startym serem i tak zapiekać.
Smacznego!
Źródło:http://culinaryisland.blogspot.com/2015/03/propozycja-obiadowa-faszerowany-bakazan.html