ßßß
Składniki:2 bakłażany1/2 kg mięsa mielonego (u mnie indyk)1/2 cebuli1 szalotka2 ząbki czosnku3 suszone pomidorypomidorki koktajlowe1/3 szklanki ryżu (u mnie biały i dziki)olej rzepakowymiąższ z 1/2 bakłażanasól, pieprz, ziołaPrzygotowanie :Z bakłażana wydrążyć środek, delikatnie, by nie zrobić dziur. Połówki delikatnie posolić.Ryż ugotować al dente.Rozgrzać patelnię, dodać olej rzepakowy i wyłożyć pokrojoną cebulę i szalotkę, dodać czosnek i chwilę dusić. Przyprawić.Środek z 1/2 bakłażana dodać do cebuli wraz z suszonymi pomidorami. Wymieszać i po chwili dodać mięso mielone.Całość dokładnie wymieszać i dalej chwilę dusić.Gdy mięso będzie miało zmieniony kolor, będzie ścięte zgasić gaz i do mieszanki dodać podgotowany ryż.Całość dokładnie wymieszać. Przyprawić.Faszerować połówki bakłażana, na wierzch ułożyć pomidorki koktajlowe.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni jakieś 20-30 minut.
Do farszu można dodać sos pomidorowy, wtedy całość nie będzie zbyt sucha. Mojego bakłażana nawilżyły nieco pomidorki. Można też całość posypać żółtym startym serem i tak zapiekać.Smacznego!