Wykonanie
Po dawce zdjęć jedzeniowych zarówno moich, jak i z miejsc, w których od czasu do czasu coś zjadłam, poniżej domowy obiad .Szczerze powiedziawszy już nie pamiętam kiedy robiłam standardowego
schabowego. Może 2-3 lata temu. Dawno. Ale coś mnie natchnęło, zachciało mi się i jest. Tadam.Zapraszam na domowego
schabowego podanego z
ryżem i
sałatą z
sałaty rzymskiej i
pomidorów . :)

Składniki (porcja dla 2 osób):2 centymetrowe kawałki
schabu250 dkg
ryżu - u mnie mieszanka białego z dzikim na
sałatkę: 1 spory
pomidor, kilka liści
sałaty rzymskiej, 1/2
czerwonej cebuli,
olej lniany,
sól,
pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
sól,
pieprzjajkobułka tarta drobno zmielonaPrzygotowanie:nastawiamy
ryż - zgodnie z opisem na opakowaniuprzygotowujemy
sałatkę - krojąc składniki, polewając
olejem i przyprawiając, mieszamy - ma czas na przegryzienie siętłuczemy
schabowego :) mój sposób to plaster
schabu wkładam w woreczek, na blat kładę ściereczkę, na ściereczkę deskę, a na deskę
schab w woreczku, tłukę ile sił :) przekręcam na drugą stronę i tłukę dalej - dzięki temu mam cienki kawałek
schabu, nic nie jest zachlapane, tłuczek nie ma pomiędzy dziurkami kawałków
mięsa, które trudno wyjąć, jest łatwiejobsypujemy
schabowego pieprzem i
solą z każdej ze stronwkładam do talerza z roztrzepanym
jajkiem, do którego dodaję minimalną szczyptę
soli i trochę
pieprzu; obtaczam
mięsonagrzewam patelnię, a na niej
olej rzepakowyobtaczam
schabowego w
bułce tartejwykładam na rozgrzany
olej i smażę dosłownie kilka minut z jednej i drugiej stronywszystkie części do obiadu powinny być gotowe - wykładamy na talerz i cieszymy się obiadem jak u Mamy :)Ciekawa jestem czy też przygotowujecie takie zwykłe-niezwykłe obiady i jak to jest ze starym poczciwym schabowym?
Schabowego nie podałam z
ziemniakami, chciałam go trochę odchudzić :)Smacznego!