Wykonanie
Tym razem przekazuję Wam mój ostatni wynalazek:
pasta jajeczna z
suszonymi pomidorami.Dla apetytu zdjęcie, poniżej składniki i przepis.
Składniki:4 ugotowane na twardo
jajkałyżka posiekanego
koperku2 czubate łyżeczki
serka z
ziołami typu almette4
suszone pomidorysól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:całość umieszczamy w rozdrabniaczu (bądź traktujemy blenderem) i rozdrabniamy na gładką masęprzyprawiamy
solą i
pieprzempodajemy na
chlebie, najlepiej z dodatkiem warzyw
Przyznam, że pierwszy raz robiłam tak gładką masę z
jajek, zawsze czuć było kawałki
jajek, tym razem zrobiłam coś nowego, ale już wiem, że kiedyś to powtórzę.Masa jajeczna nadaje się zarówno na kanapkę, jak i nadzienie, np.
wędzonego łososia - tam jednak do podkręcenia smaku polecam dodać nieco
chrzanu, znakomicie wpłynie na smak
łososia. Taką masą możemy też nadziać plasterki
szynki, wystarczy zwinąć je jak roladki - będą wyglądały smakowicie i bardzo ładnie. Podobnie możemy masę włożyć na łódeczki z
cykorii lub nałożyć na grillowaną
cukinię i zwinąć w ruloniki.
Jak widzicie zastosowań jest wiele, a to tylko kilka pierwszych, o których pomyślałam, polecam kombinowanie! W kuchni nie może być nudno :)Smacznego!