ßßß
Składniki:1/2 kostki margaryny3/4 szklanki cukru1/3 szklanki wody4 łyżki kakao1 i 1/2 szklanki mleka w proszku10 dkg mieszanki orzechów (ja dodałam mieszankę orzechów i owoców: żurawina, rodzynki, orzechy włoskie, nerkowca, laskowe, ziemne - pamiętajcie by nie była to słona mieszanka)10 dkg herbatnikówPrzygotowanie:Margarynę, cukier, wodę i kakao wkładamy do garnka z grubym dnem i podgrzewamy na niewielkim ogniu co chwilę mieszając. Wszystkie składniki muszą się połączyć.Przygotowujemy herbatniki i orzechy - ciastka łamiemy na kawałki, a orzechy - jeśli mamy bardzo duże kawałki kroimy na mniejsze. Mieszamy składniki ze sobą.Następnie zdejmujemy garnek z ognia - dosypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Bez gazu będzie nam się zastygało, dlatego proponuję w razie czego delikatnie podgrzewać i szybko mieszać.Gdy całe mleko jest dokładnie wymieszane - dodajemy partiami nasze orzechy i herbatniki. Dodajemy - mieszamy i tak do wyczerpania składników.Jeśli wszystkie składniki mamy połączone, naszą masę wylewamy do naczynia, które wyścielamy folią spożywczą (aluminiowa się przyklei, musi być ta przezroczysta), jest to bardzo ważny punkt.Następnie ugniatamy i wyrównujemy, przykrywamy folią i wkładamy naczynie do lodówki na kilka godzin. Dla bardziej niecierpliwych - można włożyć do zamrażalnika :)Poniżej zdjęcia i etapy robienia. Gotowy blok przechowujemy w lodówce. Wytrzyma spokojnie jakiś czas, choć nie jestem w stanie powiedzieć ile, bo u mnie zjada się go w 2, góra 3 dni po zrobieniu!Muszę dodać, że żadna czekolada nie smakuje tak, jak mój własny blok czekoladowy! Każdy kto spróbuje zawsze potwierdza: jest genialny! :)Smacznego!
