Wykonanie
Ostatnio jako przystawkę zaproponowałam bruschettę...Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie, pewnie przepisów na nią jest tyle ile nas :) ale poniżej przedstawiam Wam mój:Musicie
mieć:->
bagietkę, ciabattę->
pomidory (najlepiej dojrzałe, ładne, czerwone)->
czarne oliwki->
cebulę->
czosnek->
oliwę-> moje ulubione
suszone pomidory :)-> świeżą
bazylię,
suszone oregano,
sólZaczynamy od zdjęcia skórki z
pomidorów, następnie siekamy
cebulę i
czosnek - wrzucamy do garnka, gdzie już wlaliśmy trochę
oliwy, podsmażamy, pamiętając o mieszaniu i o tym, by nie spalić
cebuli i
czosnku.W tym czasie siekamy
pomidory, dodajemy je do garnka, mieszamy, następnie dokładamy kilka pokrojonych czarnych
oliwek i
suszonych pomidorów. Delikatnie przyprawiamy
solą i
oregano.
Pomidory lubią i jedno i drugie :)Na sam koniec dodajemy świeżą
bazylię. Mieszamy i odstawiamy.Bierzemy się za grzanki - pokrojone
bagietki czy ciabattę kroimy wg uznania, ostatnio pokroiłam
bagietkę wzdłuż, wydrążyłam trochę środka żeby było miejsce na
pomidory, polałam
oliwą i wstawiłam na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.Po wyjęciu nałożyłam
pomidory i podałam. Było pyszne! :)Możecie
bułkę posmarować przeciętym ząbkiem
czosnku, będzie bardziej aromatyczna, ja miałam
czosnek w "nadzieniu" więc już więcej nie dodawałam.