Wykonanie
            Wielokrotnie robiłam ten przysmak Nigelli Lawson z 
mlekiem skondensowanym. I za każdym razem wszyscy byli zachwyceni. W wersji wegańskiej, zastąpiłam je 
olejem kokosowym i 
syropem klonowym. Batoniki mają przez to bardzo przyjemny 
kokosowy posmak, który dodatkowo wzmagają wiórki. Poza tym, dość mocno się kruszą. Ale nie powinno Wam to przeszkadzać, gdyż z łatwością można zrobić z nich wtedy granolę. Wystarczy zalać 
mlekiem sojowym, 
ryżowym bądź innym, które lubicie i wege śniadanko gotowe!

Składniki na 16 batoników250 g 
płatków owsianych „górskich”75 g 
wiórków kokosowych100 g 
suszonej żurawiny125 g mieszanki ziaren 
sezamu, pestek dyni i 
słonecznika125 g niesolonych 
orzeszków ziemnych1/3 szkl. nierafinowanego 
oleju kokosowego3-4 łyżki lub więcej (wedle uznania) słodu, np. 
syropu klonowego lub z agawyPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 130 ˚C i posmaruj 
olejem blachę o wymiarach 23x33 ( ja wyłożyłam pergaminem).Na patelni , na niewielkim ogniu, podgrzej do postaci płynnej 
syrop, dołóż 
olej kokosowy i porządnie wymieszaj.Pozostałe składniki, tj. 
płatki, 
orzechy, ziarna i 
suszone owoce również wymieszaj i wrzuć je na patelnię. Zdejmij ją z ognia i połącz wszystko w gęstą, kleistą masę.Rozprowadź ją na blasze za pomocą 
łopatki, wyrównaj powierzchnię. Piecz przez ok. 1 godzinę, następnie wyjmij blachę z piekarnika i po upływie 15 minut pokrój na prostokątne kawałki. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.* Jeśli chcecie, aby batony były słodsze i bardziej zwarte, zróbcie je z 
mlekiem skondensowanym słodzonym. Zamiast 
oleju kokosowego i słodu, dodajcie puszkę wspomnianego 
mleka. Należy podgrzać je na patelni, dodać wymieszane pozostałe składniki,dalej postępować tak, jak w przepisie.
