Wykonanie
Jest to margherita na cienkim cieście z
pomidorami, wegańskim
serem (można pominąć) i
bazyliowym pesto. Pizzę z pesto
jadłam po raz pierwszy. Nie rozczarowałam się smakiem. Ponadto, wydaje mi się, że wszelkie sosy są tu zbędne. Ale oczywiście wybór należy do Was. Ciasto wyrasta bardzo szybko, jest mięciutkie, takie jakie być powinno. Przepis pochodzi z książki „Smaczna i zdrowa kuchnia włoska”. Bardzo polecam.
Składniki na 2 pizze:170 g białej
mąki chlebowej i trochę do podsypania7g
suszonych drożdży lub 14g świeżychszczypta
soli100 ml ciepłej
wody1 łyżka
oliwy extra virgin200 g
pomidorów koktajlowych poćwiartowanychkilka plasterków wegańskiego
sera1 łyżka pesto
bazyliowegosól i
pieprzPrzygotowanie:Przygotuj 2 blachy do pieczenia, posmaruj je
oliwą. Przesiej
mąkę do dużej miski, a
potem wymieszaj z
drożdżami i
solą. Zrób w środku dołek, wlej tam
wodę i łyżkę
oliwy. Wymieszaj wszystkie składniki, zagniataj ok. 5 minut, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosyp trochę
mąki. Uformuj kulę, posmaruj wierzch odrobiną
oliwy, przykryj folią samoprzylepną i zostaw w temperaturze pokojowej na 25 minut. Rozgrzej piekarnik do 200˚C.Wrzuć
pomidory do dużej salaterki, dodaj pesto, przypraw lekko
solą i
pieprzem, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby składniki się połączyły.Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na pół, rozpłaszcz rękami, aby powstały dwa koła o średnicy ok. 25 cm. Ułóż je na przygotowanych blachach.
Pomidory z pesto wyłóż na obie pizze, połóż plasterki
sera, piecz na środkowej półce piekarnika przez 18 minut, aż się przyrumienią. Podawaj gorące.