Wykonanie
Dzisiaj na blogu pojawia się kolejny post z przepisem, który powstał we współpracy z portalem wieprzopedia.pl. Jest to projekt niekomercyjny, którego zadaniem jest promocja spożycia najsmaczniejszego, bo polskiego,
mięsa i zdrowego odżywiania. Zachęcam do zapoznania się z tym projektem, link poniżej.6 plastrów
schabu wieprzowego3
marchewki1 duży
por3 ząbki
czosnkumała
papryczka chilimusztarda sarepska
papryka ostra i słodka
sól,
pieprzPrzygotowujemy 4-5 mm plastry
schabu wieprzowego.
Mięso z obu stron przyprawiamy
solą,
pieprzem oraz słodką i
ostra papryką. Pozostawiamy w lodówce na ok. 1 godzinę.
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a
pora kroimy na półtalarki.
Marchew mieszamy z posiekanym drobno
czosnkiem oraz
papryczką chili.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy plastry
mięsa. Smarujemy je dosyć grubo
musztardą, układamy warstwę
pora, a następnie
marchew z
czosnkiem i
papryczką chili. Całość posypujemy jeszcze delikatnie
solą oraz
pieprzem.Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Po upieczeniu
mięso będzie kruche i aromatyczne. Smacznego!