Wykonanie
Oryginalna
sałatka grecka składa się z grubo pokrojonych
pomidorów i
ogórków,
czerwonej cebuli w plastrach, zielonej,
słodkiej papryki w plastrach,
oliwy z oliwek,
sera feta (
feta po grecku – plaster),
oliwek brązowych, czasem także zielonych, niekiedy dodaje się również
kapary,
anchois oraz - jako
przyprawę -
oregano. W Polsce często wzbogacamy tą
sałatkę o
sałatę lodową i
sosy sałatkowe.Tak też zrobiłam w tym przypadku. Oto moja propozycja tej pysznej i lekkiej sałatki:)1/2 główki
sałaty lodowej1 zielony
ogórek4
pomidory1
cebulazielone oliwkiser feta2
sosy sałatkowe - greckie
Sałatkę grecką przygotowuję tak, aby składniki ułożone były warstwowo.Na dnie naczynia znajduje się porwana na kawałki
sałata lodowa.Kolejna warstwa to pokrojona w cienkie talarki
cebula.Następnie ułożone są pokrojone w kostkę
pomidory oraz
ogórek.Ostatni etap to
zielone oliwki i pokrojona w kostkę
feta.Całość polewamy
sosem sałatkowym, przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu.
Sałatka jest lekka i bardzo dobra, smacznego:)