Wykonanie
Poniższe proporcje są odpowiednie na tortownicę o średnicy 26cm.Ciasto :5 jaj1,5 szklanki
cukru2 szklanki
mąki3 łyżki
kakao3/4 szklanki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej3 łyżeczki prawdziwej
kawy zaparzyć w szklance, ostudzić.Krem:1,5 kostki
masła roślinnego1 szklanka
cukru pudru3
serki homogenizowane waniliowe o łącznej gramaturze 450-500g (możemy użyć
serków naturalnych, wtedy możemy zwiększyć ilość
cukru pudru)
wiórki kokosoweJajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę, wszystkie pozostałe
sypkie produkty mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Następnie
sypkie produkty porcjami dodajemy do masy jajecznej na przemian z płynami (
olej,
kawa) i delikatnie mieszamy. Do masy dodajemy też trochę fusów z
kawy:). Masę wylewamy do przygotowanej formy (dobrze jest wyłożyć formę papierem do pieczenia aby łatwiej ciasto było wyjąć, chyba że pieczemy w tortownicy to takiego problemu nie mamy). Ciasto pieczemy w temperaturze 160-180 stopni około 40 min.Krem -
masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Do tak utartej masy dodajemy stopniowo
serek homogenizowany cały czas ucierając. Dodajemy wiórki, ale nie możemy przesadzić żeby masa nie była zbyt sucha, bo blaty ciasta nie będą się trzymać.Wystudzone ciasto przekrawamy na 2 lub 3 części w zależności jakie wysokie nam urośnie. Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 kremu, podobnie robimy z dwiema kolejnymi warstwami. Środkową warstwę wzbogaciłam o powidła
wiśniowe mojej mamy (dla przełamania
słodyczy tortu). Na koniec masą
waniliowo-
kokosową smarujemy wierzch i boki
tortu. Całość posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Najlepiej smakuje jednak na kolejny dzień:)

