ßßß Cookit - przepis na Dyniowa granola

Dyniowa granola

nazwa

Wykonanie

Jesień rozkwita w pełni-nie oznacza tylko kolorowych liści na drzewach, obniżenia temperatury i porannych spacerów na grzyby. Jesień to także czas zbiorów, a jednym z najbardziej kojarzących mi się z nią warzyw jest właśnie dynia.
Gdy dawno temu po raz pierwszy w życiu zrobiłam własną domową granolę, byłam wniebowzięta. Niewiele pracy, a wychodzą takie pyszności! Przez dłuższy czas była nieodłącznym składnikiem mojego codziennego menu.
Niestety po pewnym czasie mi się przejadła i wróciłam do tradycyjnych owsianek, lanych klusków i innych tym podobnych dań. I zniknęła z mojego jadłospisu.
Ostatnio zastanawiałam się do czego by tu wykorzystać słoik puree dyniowego, które zalegało mi w lodówce od kilku dni.
"A może by tak... dyniową granolę?"
Jak pomyślałam, tak zrobiłam.
Jest przepyszna! Z dodatkiem mleka, jogurtu, czy też w wersji solo-po prostu wymiata!
/ Pumpkin granola
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka puree z dyni
garść pestek słonecznika
garść nasion siemienia lnianego
2 garści orzechów laskowych
3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Miód połączyć z puree z dyni, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez ok. 30 minut w piekarniku. W trakcie pieczenia należy przemieszać granolę 2-3 razy, by zapobiec przypaleniu.
Ingredients:
2 cups rolled oats
1 cup pumpkin puree
a handful of sunflower seeds
a handful of linseed
2 handfuls of hazelnuts
3 tablespoons of honey
Preparation:
Combine the honey with pumpkin puree, then add the remaining ingredients and mix thoroughly. Put on a metal sheet lined with baking paper and bake at 150 degrees C with convection for approx. 30 minutes. Mix it 2-3 times during cooking to avoid burning.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/10/dyniowa-granola.html