Wykonanie
Jesień rozkwita w pełni-nie oznacza tylko kolorowych liści na drzewach, obniżenia temperatury i porannych spacerów na
grzyby. Jesień to także czas zbiorów, a jednym z najbardziej kojarzących mi się z nią warzyw jest właśnie
dynia.Gdy dawno temu po raz pierwszy w życiu zrobiłam własną domową granolę, byłam wniebowzięta. Niewiele pracy, a wychodzą takie pyszności! Przez dłuższy czas była nieodłącznym składnikiem mojego codziennego menu.Niestety po pewnym czasie mi się przejadła i wróciłam do tradycyjnych owsianek, lanych klusków i innych tym podobnych dań. I zniknęła z mojego jadłospisu.Ostatnio zastanawiałam się do czego by tu wykorzystać słoik puree
dyniowego, które zalegało mi w lodówce od kilku dni."A może by tak...
dyniową granolę?"Jak pomyślałam, tak zrobiłam.Jest przepyszna! Z dodatkiem
mleka,
jogurtu, czy też w wersji
solo-po prostu wymiata!

/ Pumpkin granola(scroll down to see a recipe in English)Składniki:2 szklanki
płatków owsianych1 szklanka puree z dynigarść pestek
słonecznikagarść nasion
siemienia lnianego2 garści
orzechów laskowych3 łyżki
mioduPrzygotowanie:
Miód połączyć z puree z dyni, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem przez ok. 30 minut w piekarniku. W trakcie pieczenia należy przemieszać granolę 2-3
razy, by zapobiec przypaleniu.

Ingredients:2 cups rolled oats1 cup pumpkin pureea handful of sunflower seedsa handful of linseed2 handfuls of hazelnuts3 tablespoons of honeyPreparation:Combine the honey with pumpkin puree, then add the remaining ingredients and mix thoroughly. Put on a metal sheet lined with baking paper and bake at 150 degrees C with convection for approx. 30 minutes. Mix it 2-3 times during cooking to avoid burning.