ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni dwukolorowy

Chleb pszenno-żytni dwukolorowy

nazwa

Wykonanie

/Two-colour wheat and rye bread
(scroll down to see a recipe in English)
Składniki:
150 g mąki żytniej jasnej typ 720
150 g mąki pszennej chlebowej
110 g mąki pszennej pełnoziarnistej
290 g wody (145+ 145 g osobno)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka kminku
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy zbożowej
25 g ziaren sezamu
25 g ziaren siemienia lnianego
7 g drożdży suchych
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąki, cukier, sól, kminek i drożdże. Wymieszać i podzielić składniki na pół, do jednej połówki dodać kakao i sezam, a do drugiej siemie lniane. Do obydwu misek wlać wodę, a następnie zagnieść elastyczne ciasto. Ciasta odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, po 45 minutach składając je raz.
Obydwa ciasta rozwałkować na duże prostokąty. Na ciemny płat ciasta nałożyć jasny, zagiąć rogi, a następnie rolować, mocno przyciskając, obydwa płaty, aby dobrze do siebie przylegały. Chleb włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięty chleb naciąć i wstawić do zaparowanego piekarnika, rozgrzanego do temperatury 220 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut. Gotowy chleb ostudzić na kratce.
Ingredients:
150 g rye flour T720
150 g of wheat bread flour
110 g whole wheat flour
290 g of water (145 g 145+ separately)
1 teaspoon of sugar
1 teaspoon salt
1 teaspoon cumin
1 tablespoon cocoa
1 tablespoon coffee substitute
25 g sesame seeds
25 g flaxseeds
7 g dry yeast
Preparation:
Pour into a bowl the flour, sugar, salt, caraway seeds and yeast. Mix and divide the ingredients in half, one half add the cocoa and sesame, and other flaxseeds. Pour the water into two bowls and then knead the dough. The dough aside to rise for 1.5 hours, after 45 minutes, knead them.
Roll out the dough to a large rectangles. On a dark patch of dough put bright, bend the corners, then roll, pressing hard to fit the well to each other. Put the bread to the forms lined with baking paper and leave to rise for approx. 1 hour.
Then cut the bread and put it into steamed oven, preheated to a temperature of 220 degrees C. After 10 minutes, reduce the temperature to 200 degrees and bake for another 30 minutes. Ready bread cool on a wire rack.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/10/chleb-pszenno-zytni-dwukolorowy.html