Wykonanie
/Two-colour wheat and rye bread(scroll down to see a recipe in English)Składniki:150 g
mąki żytniej jasnej typ 720150 g
mąki pszennej chlebowej110 g
mąki pszennej pełnoziarnistej290 g
wody (145+ 145 g osobno)1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
kminku1 łyżka
kakao1 łyżka
kawy zbożowej25 g ziaren
sezamu25 g ziaren
siemienia lnianego7 g
drożdży suchych

Przygotowanie:Do miski wsypać
mąki,
cukier,
sól,
kminek i
drożdże. Wymieszać i podzielić składniki na pół, do jednej połówki dodać
kakao i
sezam, a do drugiej
siemie lniane. Do obydwu misek wlać
wodę, a następnie zagnieść elastyczne ciasto. Ciasta odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, po 45 minutach składając je raz.Obydwa ciasta rozwałkować na duże prostokąty. Na ciemny płat ciasta nałożyć jasny, zagiąć rogi, a następnie rolować, mocno przyciskając, obydwa płaty, aby dobrze do siebie przylegały.
Chleb włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Wyrośnięty
chleb naciąć i wstawić do zaparowanego piekarnika, rozgrzanego do temperatury 220 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 30 minut. Gotowy
chleb ostudzić na kratce.

Ingredients:150 g rye
flour T720150 g of wheat bread
flour110 g whole wheat
flour290 g of water (145 g 145+ separately)1 teaspoon of sugar1 teaspoon salt1 teaspoon cumin1 tablespoon cocoa1 tablespoon coffee substitute25 g
sesame seeds25 g flaxseeds7 g dry yeastPreparation:
Pour into a bowl the
flour, sugar, salt, caraway seeds and yeast. Mix and divide the ingredients in half, one half add the cocoa and
sesame, and other flaxseeds.
Pour the water into two bowls and then knead the dough. The dough aside to rise for 1.5 hours, after 45 minutes, knead them.Roll out the dough to a large rectangles. On a dark patch of dough put bright, bend the corners, then roll, pressing hard to fit the well to each other. Put the bread to the forms lined with baking paper and leave to rise for approx. 1 hour.Then cut the bread and put it into steamed oven, preheated to a temperature of 220 degrees C. After 10 minutes, reduce the temperature to 200 degrees and bake for another 30 minutes. Ready bread cool on a
wire rack.