Wykonanie
Do szaszłyków (jak do wszystkiego innego, szczerze mówiąc) długo się zbieraliśmy, planowaliśmy, przesuwaliśmy, odwoływaliśmy... A jak zwykle, wyszło spontanicznie :-) Nie potrzeba wiele pracy i środków, a efekt jest przepyszny!Dziś wieczorem proponuję rozpalić grilla i zajadać się szaszłykami na kolację :-)
/Chicken kabobs with vegetables(scroll down to see a recipe in English)Składniki (na 9 szaszłyków):1 ½
piersi z kurczakacukinia2
cebule (czerwona i biała)2
papryki (żółta i czerwona)200 g
pieczarekMarynata:1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka suszonych
ziół prowansalskich¼ łyżeczki
pieprzu cayennesól do smaku2 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:
Kurczaka pokroić w dużą kostkę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, dodać do
kurczaka i odstawić do lodówki na kilka godzin.Pokroić
paprykę w dużą kostkę,
cukinię i
cebulę w plastry,
pieczarki na pół. Warzywa z
mięsem nadziewa na patyki do szaszłyków w dowolnej kolejności.Piec na rozgrzanym grillu przez ok. 15-20 minut. W trakcie pieczenia obracać szaszłyki co kilka minut, by przypiekły się z każdej strony.
Ingredients (9 kabobs):1 ½ chicken breast1 zucchini2 onions (red and white)2 peppers (yellow and red)200 g mushroomsMarinade:1 teaspoon sweet pepper1 teaspoon dried Provencal herbs¼ teaspoon
cayenne pepperSalt to taste2 tablespoons soy sauce3 tablespoons
olive oilPreparation:Cut chicken into large cubes. Mix all the marinade ingredients, add the chicken and let stand in the fridge for a few hours.Cut the peppers into large cubes, slice the zucchini and onion, cut in half the mushrooms. Thread the meat, mushrooms and vegetables onto skewers in any order.Grill for about 15-20 minutes turning every few minutes.