ßßß Cookit - przepis na Makaron razowy z sosem śmietanowo-pieczarkowym i kiełbasą

Makaron razowy z sosem śmietanowo-pieczarkowym i kiełbasą

nazwa

Wykonanie

Z tym daniem wiąże się dość zabawna historia. W zamyśle miał być to makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowo-śmietanowym. Trzeba było kupić kurczaka, śmietanę i cebulę. Jednak pod samym sklepem obydwoje z moich chłopakiem kompletnie zapomnieliśmy o kurczaku i dopytywaliśmy się siebie nawzajem- "śmietana i cebula, prawda?"
Dopiero w domu, gdy już zabieraliśmy się za gotowanie padło pytanie:
"A kurczak?"
Nie ma to jak zapomnieć podstawowego składnika dania, prawda?
Postanowiliśmy zamiast kurczaka dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Nie powiem-wyszło smacznie :-)
Składniki:
Opakowanie makaronu razowego
3 małe pętka kiełbasy
500 g pieczarek
cebula
200 g śmietany 12%
sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu.
Kiełbasę i pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę. Na patelni podsmażyć kiełbasę, następnie dodać cebulę. Smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przysmażyć pieczarki do momentu całkowitego wyparowania z nich wody i dodać do cebuli i kiełbasy. Wszystko przyprażyć na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając, dodać śmietanę i podlać kilkoma łyżkami wody. Przyprawić do smaku. Gotować 5 minut na małym ogniu często mieszając, do zgęstnienia sosu.
Gotowy makaron polewać sosem i podawać.
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/05/makaron-razowy-z-sosem-smietanowo.html