Wykonanie
Z tym daniem wiąże się dość zabawna historia. W zamyśle miał być to
makaron z
kurczakiem w
sosie pieczarkowo-
śmietanowym. Trzeba było kupić
kurczaka,
śmietanę i
cebulę. Jednak pod samym sklepem obydwoje z moich chłopakiem kompletnie zapomnieliśmy o
kurczaku i dopytywaliśmy się siebie nawzajem- "
śmietana i
cebula, prawda?"Dopiero w domu, gdy już zabieraliśmy się za gotowanie padło pytanie:"A kurczak?"Nie ma to jak zapomnieć podstawowego składnika dania, prawda?Postanowiliśmy zamiast
kurczaka dodać pokrojoną w plasterki
kiełbasę. Nie
powiem-wyszło smacznie :-)
Składniki:Opakowanie
makaronu razowego3 małe pętka
kiełbasy500 g
pieczarekcebula200 g
śmietany 12%sól i
pieprzPrzygotowanie:
Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu.
Kiełbasę i
pieczarki pokroić na plasterki,
cebulę w kostkę. Na patelni podsmażyć
kiełbasę, następnie dodać
cebulę. Smażyć do momentu, aż
cebula się zeszkli i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przysmażyć
pieczarki do momentu całkowitego wyparowania z nich
wody i dodać do
cebuli i
kiełbasy. Wszystko przyprażyć na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając, dodać
śmietanę i podlać kilkoma łyżkami
wody. Przyprawić do smaku. Gotować 5 minut na małym ogniu często mieszając, do zgęstnienia sosu.Gotowy
makaron polewać sosem i podawać.