Wykonanie
Rolada miała być na Wielkanoc, jednak już zniknęła :-) Wszystkim bardzo smakowała, trzeba będzie zrobić nową.Bardzo łatwy przepis, przygotowanie trwa 20-30 minut. Bardzo ciekawy sposób na
kurczaka.Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno.Do zrobienia zainspirował mnie blog
Magdy .
Składniki:1 podwójny
filet z kurczaka (500 g)1
jajko1 mały pęczek
szczypiorkugarść
suszonej żurawinygarść suszonych
śliweksól,
pieprz do smakuFilet zemleć w maszynce do
mięsa. Wyrobić z
jajkiem,
solą i
pieprzem na jednolitą masę. Dodać posiekany
szczypiorek,
żurawinę i uprzednio pokrojone
śliwki, dokładnie wymieszać.Kawałek folii spożywczej zwilżyć
wodą, rozprowadzić na niej
mięso na kształt prostokąta i zwijać.Dokładną instrukcję wykonania można znaleźć na blogu
Magdy .W garnku zagotować
wodę. Wrzucić na wrzątek roladę, razem z folią. Po kilku sekundach
mięso zmieni kolor na biały, wtedy można już usunąć folię bez obawy o utratę kształtu. Gotować ok. 15 minut.