ßßß
Odkąd mam blender, pokochałam zupy kremy. To naprawdę fajna przystawka, którą można zrobi ć praktycznie ze wszystkiego. Dziś na tapetę bierzemy kalafiora :)Składniki:- różyczki z jednego kalafiora- 1 litr bulionu warzywnego- 1 duża cebula- 1 por (biała częś ć)- 100 g serka topionego- 100 g masła- szczypta imbiru- posiekany koperek- sól, pieprz
Na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i pora, dodajemy przyprawy i dusimy przez kilka minut.
Gdy lekko zmiękną, dodajemy różyczki kalafiora i dusimy jeszcze jakieś 5 minut.
Teraz pora na bulion - domowy lub z kostki, wybór dowolny :) Gotujemy kolejnych kilka minut, aż do miękkości kalafiora.
Teraz w ruch idzie blender - naszą zupę najpierw najlepiej przestudzi ć (blendowanie na gorąco może uszkodzi ć urządzenie). Gdy będzie już jednolita, stawiamy ją z powrotem na gazie, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy serek topiony pokrojony w kosteczkę i czekamy, aż się rozpuści.
Gotowy krem posypujemy posiekanym koperkiem.Smacznego!