Wykonanie

Dziś nadspodziewanie smaczny pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeś ć gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno jest niestety bez smaku.Składniki:- ok. 300 g
mrożonej fasolki szparagowej- dwie kulki
mozarelli- opakowanie
ciasta francuskiego- szczypta
cukru-
sól / jarzynka,
pieprz
Fasolkę rozmrażamy, wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą, dodajemy odrobinę
cukru i szczyptę
soli, po czym gotujemy ok. 20 minut, aż będzie w miarę miękka. Powinna stawia ć lekki
opór przy gryzieniu ;) Podczas gdy
fasolka siedzi na ogniu, rozwijamy płat
ciasta francuskiego i przycinamy do wielkości posiadanego przez nas naczynia do zapiekania (najwygodniej
zrobi ć to tak, jak na zdjęciu poniżej). Pozostałego ciasta nie wyrzucamy!

Wycięte ciasto układamy w naczyniu. Na bokach powinno zosta ć nieco luzu, bo będziemy je zagina ć .

Ugotowaną
fasolkę odcedzamy ją i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie kroimy
mozarellę w doś ć drobną kostkę.

Gdy
fasolka przestygnie, mieszamy ją w miseczce z
serem, doprawiamy jarzynką bądź
solą i doś ć sporą ilością
pieprzu, po czym gotową masę wykładamy na ciasto.

Boki ciasta zawijamy nieco do góry, z resztek, które zostały nam po wykrawaniu wycinamy paseczki i układamy na górze.

Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 20 minut. Jeśli po tym czasie ciasto nie będzie doś ć zrumienione, czekamy jeszcze parę minut i gotowe :)Smacznego!