Wykonanie
Sfogliolata to włoski placek z ciasta
chlebowego. W starym numerze Kuchni znalazłam przepis Teresy Caponi-Borawskiej na sfogliolatę z
ciasta francuskiego więc jak dla mnie było to idealne wyjście. Jest to fajna przekąska, bardzo przyjemnie pachnąca
bazylią z cudownie ciągnącym się
serem.
Źródło: Kuchnia50 dag
ciasta francuskiego2 pęczki
bazylii25 dag
mozzarellisól,
pieprzCiasto francuskie rozwałkować i pokroić na dwa prostokąty. Pierwszy kawałek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Na cieście ułożyć liście
bazylii i kawałki
mozzarelli. Przyprawić
solą i
pieprzem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta, zwilżając brzegi, aby się dobrze skleiły. Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min. Pokroić na kawałki i podawać.Smacznego:)