ßßß
Kolejny przepyszny pomysł na makaron. Gęsty, kremowy sos serowy możemy przygotowac z ulubionych serków topionych w dowolnych kombinacjach - ja wybrałam wyraziste w smaku mazdamery, łamiąc ich smak jednym serkiem o smaku śmietankowym. Myślę, że dobrym pomysłem mogą również by serki z ziołami, bądź innymi dodatkami. Wodę możemy zastąpic śmietaną, wtedy uzyskamy gęsty dip :)Składniki:- 400 g dowolnego makaronu- 400 g serka topionego- 1 kostka rosołowa- 400 ml wody- 200 ml śmietany 36%- garśc poszatkowanej natki pietruszki- sól, pieprz do smaku
Wstawiamy wodę na makaron. W tym czasie do rondla wlewamy wodę, gdy się zagotuje, wrzucamy do niej rozkruszoną kostkę rosołową i mieszamy, aż się rozpuści. Oczywiście użyc możemy również prawdziwego rosołu, ale ważne wtedy, by nie był on zbyt tłusty.
Następnie dodajemy śmietanę i czekamy, aż całośc się zagotuje.
Teraz pora na serki. Wrzucamy je pokrojone w kostkę, by szybko się rozpuściły.
Gdy sos będzie już jednolitej konsystencji, dodajemy pietruszkę i doprawiamy. Podajemy rzecz jasna z makaronem :)Smacznego!