Wykonanie
Moje pierwsze ciasto. Upiekłam je w wieku 10 lat dla mojej mamy, która była w szpitalu. Nie mam oczywiście pewności, ale zdaje się, że nadawało się nawet do jedzenia.I jakoś ostatnio nabrałam na nie ogromnej ochoty. Odnalazłam zatem stary zeszyt z przepisami, upiekłam ciasto i przypomniałam sobie zapach mojego dzieciństwa. Jeśli i Wy pamiętacie ze swojego domu podobny smak i macie ochotę powrócić na chwilę do tamtych czasów polecam poniższy przepis.Potrzebujesz:200g
masła4 łyżki
kakao6 łyżek
wody1 i 1/3 szklanki
cukru4
jajka (osobno
żółtka i
białka)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 szklanki
mąkiszczypta
soliWykonanie:Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.Do garnka włóż
masło,
kakao,
cukier i
wodę. Podgrzej na wolnym ogniu a nastepnie zagotuj. Z ugotowanej masy odlej 3/4 szklanki. Odstaw wszystko do przestudzenia.W misie miksera umieść
mąkę,
proszek do pieczenia i
żółtka jaj i całość wymieszaj. W osobnymnaczyniu ubij na sztywno pianę z
białek dodając do nich szczyptę
soli.Do
mąki, jaj i proszku dodaj przestudzoną masę z garnka. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z
białek i wymieszaj łyżką/łopatką. Ciasto będzie dość gęste.Gotową masę przełóż do okrągłej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto piecz około 40 minut (radzę po 30 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest jeszcze surowe. Moje po 30 minutach było już gotowe).Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu polej ciasto pozostawioną
polewą czekoladową.Efekt:
Smacznego!