Wykonanie
Banan w delikatnym cieście, doskonały na podwieczorek gdy dopada nas chęć na "coś słodkiego" ;)

Składniki:
mąka bezglutenowa (uniwersalny mix)1 szklanka
mąka gryczana 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczkaszczypta
soliwoda lub
mleko sojowe około 3/4 szklanki
banany 2-3 sztuki
olej do smażeniaPrzygotowanie:Do miski wsypać
mąkę, wymieszać z
cukrem i
solą. Dodać
wodę lub
mleko sojowe (może być też
ryżowe), wymieszać do uzyskania gładkiego, lejącego ale gęstego ciasta.
Banany obrać, pokroić na plasterki około 0,5 cm grubości. Wrzucić do ciasta, delikatnie wymieszać.Na rozgrzany
olej nakładać łyżką po jednym plasterku, starając się aby był oblany
ciastem z każdej strony. Smażyć na złoty kolor, odkładać na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar
oleju.