ßßß
Składniki:(ok.25-30 sztuk)- 250g mąki,- ok.20g zmielonych przypraw korzennych lub przyprawy do piernika,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- 2/3 szklanki cukru pudru,- 2 płaskie łyżki ciemnego kakao,- 150g schłodzonego masła,- 1/2 szklanki miodu,- 2 żółtka,Lukier:- 1 białko,- 1-1,5 szklanki cukru pudru,Mąkę, przyprawy korzenne lub przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, kakao i cukier puder przesiać i wymieszać. Dodać posiekane schłodzone masło, rozetrzeć palcami (jak kruszonkę), wlać miód, żółtka i zagnieść gładkie ciasto bez grudek. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę (można też chłodzić przez całą noc). Po wyjęciu z lodówki zagnieść ponownie ciasto, podsypując mąką, rozwałkować dosyć cienkie ciasto (grubość ok. 0.5cm). Z ciasta wycinać pierniczki w różnych kształtach, pozostałe ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować i wycinać pierniczki, tak by zostało nam jak najmniej ciasta. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180st. C przez ok. 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od grubości naszych pierniczków.Lukier: Białko roztrzepać mikserem, dodać cukier puder w takiej ilości by masa była gęsta.Udekorować pierniczki lukrem, można użyć barwników i kolorowych perełek itp.
Smacznego, Kasia;)