Wykonanie
Przepis na świąteczne pierniczki z lukrem. Przepisów na pierniczki jest bardzo dużo, na pewno każdy ma swój ulubiony przepis na pierniki, a jaki jest Wasz przepis na pierniczki?

Składniki:(ok.25-30 sztuk)- 250g
mąki,- ok.20g zmielonych przypraw korzennych lub
przyprawy do piernika,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 2/3 szklanki
cukru pudru,- 2 płaskie łyżki ciemnego
kakao,- 150g schłodzonego
masła,- 1/2 szklanki
miodu,- 2
żółtka,
Lukier:- 1
białko,- 1-1,5 szklanki
cukru pudru,
Mąkę,
przyprawy korzenne lub
przyprawę do piernika,
proszek do pieczenia,
kakao i
cukier puder przesiać i wymieszać. Dodać posiekane schłodzone
masło, rozetrzeć palcami (jak kruszonkę), wlać
miód,
żółtka i zagnieść gładkie ciasto bez grudek. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę (można też chłodzić przez całą noc). Po wyjęciu z lodówki zagnieść ponownie ciasto, podsypując
mąką, rozwałkować dosyć cienkie ciasto (grubość ok. 0.5cm). Z ciasta wycinać pierniczki w różnych kształtach, pozostałe ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować i wycinać pierniczki, tak by zostało nam jak najmniej ciasta. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180st. C przez ok. 10-12 minut. Czas pieczenia zależy od grubości naszych pierniczków.
Lukier:
Białko roztrzepać mikserem, dodać
cukier puder w takiej ilości by masa była gęsta.Udekorować pierniczki lukrem, można użyć barwników i kolorowych perełek itp.

Smacznego,
Kasia;)