ßßß
- ok. 1 szklanka mąki ziemniaczanej,- 250g boczku,- 1 mała cebula czerwona,- 1 mała cebula biala,- 1 jajko,- sól do smakuZiemniaki obrac, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki utrzeć na puree za pomoca tłuczka. (ziemniaki najlepsze są te ugotowane poprzedniego dnia) Ziemniaki wyrównać łyżką w garnku, podzielić na 4 części i wyjąć jedną z nich, nasypać mąki do wysokości ziemniaków, wbić 1 jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść gladkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie kulki, formować w dłoni i palcem zrobić dziurkę, odkładać na podsypaną mąką deskę. W garnku zagotować wodę, do gotującej się wody wrzucać partiami kluski i gotować do czasu, aż wypłyną na wierzch, wyjąć z wody i odsączyć.Cebulę obrać i pkroić w malą kosteczkę, zeszklić na oleju. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Cebule dodać do boczku, wymieszać. Ugotowane kluski śląskie posypać skwarkami z cebulką.
Smacznego, Kasia ; )