Wykonanie
Kluski śląskie podane ze skwarkami i
cebulką, można też podać z sosem lub jako dodatek do
mięs.P.S. Zapraszam na KONKURS DO ELFI :)Składniki:- 1 kg
ziemniaków,

- ok. 1 szklanka
mąki ziemniaczanej,- 250g
boczku,- 1 mała
cebula czerwona,- 1 mała
cebula biala,- 1
jajko,-
sól do smaku
Ziemniaki obrac, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane
ziemniaki utrzeć na puree za pomoca tłuczka. (
ziemniaki najlepsze są te ugotowane poprzedniego dnia)
Ziemniaki wyrównać łyżką w garnku, podzielić na 4 części i wyjąć jedną z nich, nasypać
mąki do wysokości
ziemniaków, wbić 1
jajko, dodać szczyptę
soli i zagnieść gladkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie kulki, formować w dłoni i palcem zrobić dziurkę, odkładać na podsypaną
mąką deskę. W garnku zagotować
wodę, do gotującej się
wody wrzucać partiami kluski i gotować do czasu, aż wypłyną na wierzch, wyjąć z
wody i odsączyć.
Cebulę obrać i pkroić w malą kosteczkę, zeszklić na
oleju.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
Cebule dodać do
boczku, wymieszać. Ugotowane kluski śląskie posypać skwarkami z
cebulką.

Smacznego,
Kasia ; )