ßßß Cookit - przepis na Bułki śniadaniowe - kajzerki

Bułki śniadaniowe - kajzerki

nazwa

Wykonanie

Bułki sniadaniowe lub kajzerki, pyszne domowe bułeczki, którymi naprawdę można się najeść
i to nie trzeba zjadać całej sterty bułek.
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 15g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki letniej wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki roztopionego masła.
+ jajko do posmarowania
+ 1 łyżka mleka
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn: dodać małą ilość mleka/wody, tylko do pokrycia drożdży w naczyniu, oprszyć mąką i poczekać, aż wyrośnie. Do miski wsypać wszystkie składniki, dodać wyrośniety rozczyn i wyrobiąć ciasto, aż będzie odstawać od ścianek naczynia. Wyrabiać jeszcze ok. 5 minut. Odstawić na ok. 10 minut, po tym czasie ponownie wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliwą, pozostawić do wyrośnięcia na 60 do 90 minut. Ciasto podzielić na równe części ok, 10-12, uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ulożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem, przykryć i pozostawić w ciepłe miejsce do napuszenia na ok. 40 minut. Przed pieczeniem naciąć i posmarować roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Piec w temperaturze 200 st. C przez 13-15 minut.
Smacznego, Kasia ; )
Źródło:http://katarzynagotuje.blogspot.com/2013/07/buki-sniadaniowe-kajzerki.html