Wykonanie
Pyszne knedle z
truskawkami, do wypróbowania również z innymi
owocami lub nadzieniem mięsnym. Można podwoić składniki, wtedy starczy ich na obiad dla 4 osobowej rodzinki.

Składniki:(ok. 10-12 szt)- 250g
twarogu półtłustego,- 250g ugotowanych
ziemniaków.,- ok. 3/4 szklanki
mąki pszennej,- 1
jajko- szczypta
soli- 10g
cukru.+- ok. 12
truskawek,-
cukier,-
śmietanaTwaróg zmielić lub rozdrobnić dokładnie widelcem, dodać 10g
cukru (lub więcej) i wymieszać. Ugotowane
ziemniaki utrzeć na puree za pomoca tłuczka, dodać do
twarogu. Dosypać
mąkę, szczyptę
soli, wbić
jajko i wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto, tak by się mocno nie kleiło. Z ciasta zrolować wałek i
ostrym nożem odcinać nieduże kawałki ciasta, spłaszczyć na dłoni, na środek kłaść
truskawkę (umytą i oszypułkowaną), posypać odrobiną
cukru. Zlepić brzegi i uformować kulę.Wrzucać partiami do lekko osolonej wrzącej
wody. Gotować ok. 3 - 4 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odsączyć i podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego,
Kasia ; )