Wykonanie
Ciasto:125 ml
mleka1/4 szklanki
cukru200 g2
jajka25 g świeżych
drożdży2 szklanki
mąki pszennej tortowej lub do wypieków
drożdżowych250g
owoców (
jagody /
maliny /
truskawki /
jeżyny)Kruszonka:30 g
cukru37 g
masła75 g
mąki pszennejCzary:
Mleko wlać do rondelka, dodać
cukier i
masło. podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając do rozpuszczenia się
masła i
cukru. Ciepłą masę przelać do większej miski lub garnka i zmiksować z
jajkami.
Drożdże dodać do jeszcze ciepłej masy i zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż do spienienia masy.Przesianą
mąkę dodać do masy i wyrabiać przez około 15 minut do momentu, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Ciasto będzie dość rzadkie, ale nie należy dodawać więcej
mąki. Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.Formę o wymiarach około 20 x 20 cm posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier też posmarować
masłem.Przygotować kruszonkę: rozpuścić
masło na patelni z
cukrem. Dodać
mąkę, kiedy
masło będzie gorące i wymieszać. Zdjąć z ognia. Na
ciasto drożdżowe wyłożyć
jagody, po czym posypać wystudzoną kruszonką.Blachę z
ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika, drzwiczki otworzyć na oścież i podgrzewać tak ciasto przez 20 minut. Następnie zamknąć piekarnik i piec przez 25 minut, aż ciasto się zrumieni.