Wykonanie
Tak kibicowaliśmy Polskiej drużynie podczas
Euro.Niestety, nie powiodło im się podczas turnieju, ale przynajmniej deser smakował wybornie......
Przepis na podstawie propozycji M. Stawickiej - 3-4 porcje:250 g
truskawek1-2
bananygalaretka truskawkowa (może być też wiśniowa lub malinowa)opakowanie
serka homogenizowanego waniliowego (może być też naturalny i light) - do 175 gram100 ml zimnego
mleka1-2 łyżki
wiórków kokosowychopakowanie
śnieżkiTruskawki myjemy, usuwamy szypułki i osuszamy. Kroimy w plastry lub mniejsze kawałki. Wypełniamy nimi 1/3 pucharków lub wysokich szklanek.
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku - można użyć połowy proszku z opakowania jeśli nie chcemy zbyt słodkiej. Po ostudzeniu, wlewamy ją do połowy naczynia z
truskawkami. Odstawiamy do lodówki do stężenia.Krem:Do wysokiego naczynia wlewamy
mleko i dodajemy
serek. Wsypujemy
śnieżkę i miksujemy, aż powstanie puszysty krem. Dodajemy
wiórki kokosowe i mieszamy.
Banana obieramy i kroimy na plasterki. Do szklanek wkładamy łyżkę kremu, następnie kilka plasterków
banana i przykrywamy kremem.