Wykonanie
składnikispód* 150 g
herbatników kakaowych* 70 g
masła lub
margaryny* 2 łyżki nutellimasa* 500 g
sera białego na serniki mielonego* 250 g
śmietany 30%* 100 g
czekolady gorzkiej* 100 g
czekolady mlecznej* 100 g
białej czekolady* 100 g
cukru pudru* 6 i 1/2 łyżeczki
żelatyny* 1 łyżka
cukru pudru do
śmietanySposób wykonania
Herbatniki pokruszyć ręcznie lub przy pomocy robota.
Masło rozpuścić, chłodne wlać do
ciastek, dodać nutellę, wymieszać i powstałą masą wyłożyć dno tortownicy (20 cm), dobrze docisnąć ( można dnem od grubej szklanki żeby nie pękła).
Żelatynę podzielić na trzy części, do 2 szklanek po 2 i 1/2 łyżeczki, do jednej 1 i 1/2 łyżeczki i namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody, aby napęczniała.
Ser (temperatura pokojowa) zmiksować na gładko, dodać
cukier puder i razem dokładnie zmiksować.Podzielić na 3 równe części.
Śmietanę ubić z 1 łyżką
cukru pudru na sztywno i podzielić na 3 części.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, następnie również w ten sam sposób rozpuścić 1 i 1/2 łyżeczki namoczonej
żelatyny.Chłodną
czekoladę wlać do
sera i dokładnie zmiksować, nie przerywając dolewać po trochu letnią
żelatynę. Następnie dodać porcję ubitej
śmietany i delikatnie wymieszać.Masę
serową wylać na spód
herbatnikowy i wstawić do lodówki.
W ten sam sposób przygotować drugą warstwę, w miejsce
gorzkiej czekolady dodać
mleczną i porcję
żelatyny z 2 i 1/2 łyżeczki.
I w ten sam sposób trzecia warstwa tylko tym razem
biała czekolada zamiast gorzkiej i 2 i 1/2
żelatyny.
Całość wstawić do lodówki na ok. 2 godziny do stężenia.Wierzch można ozdobić odrobiną rozpuszczonej
czekolady.