Wykonanie
Inspiracją do zrobienia tego cydru był zachwyt mojej córki nad bezalkoholowym cydrem podawanym w Coffeeheaven i według jej opinii jest praktycznie
smakowo taki sam. W związku z tym, że ją tak zachwycił był obowiązkowym gościem świątecznego stołu i wciąż u nas gości.
składniki* 1 l
soki jabłkowego* 1 litr
soku pomarańczowego* 1/2 dużego
jabłka* 3 plastry
pomarańczy* 1 plaster
cytryny* 2 laski kory
cynamonu* 3-4
goździki* 1/4 łyżeczki
cynamonu mielonego* 2 gwiazdki
anyżu* 2-3 łyżeczki
miodySposób wykonaniaDo garnka wlać
sok jabłkowy i
pomarańczowy, dodać plastry
pomarańczy i plaster
cytryny (obrane ze skóry i białej otoczki),
jabłko pokrojone w cząstki,
przyprawy,
miód i podgrzewać na średnim ogniu tak aby się powoli grzało do uzyskania temperatury ok. 90°C, a w każdym razie nie dopuścić do zagotowania.
Po podgrzaniu podawać w szklankach z pół lub ćwierć plasterkami świeżej
pomarańczy i kawałeczkiem
cynamonu.