ßßß
składniki* 1 kg mąki* 8-10 żółtek* 10 dag drożdży* 1/2 szklanki cukru* 80 g masła lub margaryny* 1/4 szklanki mleka* 1 piwo ( niecałe 500 ml)* marmolada* 1 litr olejuSposób wykonaniaPrzesianą mąkę wsypać do garnka, w mace zrobić dołek, wlać mleko,rozkruszyć drożdże,wsypać 2 łyżeczki cukru, nieco rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia.Rozpuścić masło i wystudzićŻółtka utrzeć z cukrem i wlać do mąki, wlać również masło i piwo (wlewać po trochu). Wyrobić ciasto, musi być luźne, dobrze wyrobione i zostawić do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku, ( można nadziewać po upieczeniu szprycą ze specjalną nasadką, wtedy od razu nadawać okrągły kształt) nadawać płaski kształt, kłaść po łyżeczce marmolady i zlepiać pączki. Zostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej (zrobić próbę wrzucając kawałek ciasta), wrzucać po tyle pączków, aby swobodnie pływały, smażyć na złoty brąz, do brązu z obu stron (nie smażyć w zbyt gorącym tłuszczu gdyż wtedy z wierzchu będą usmażone, ale w środku mogą być surowe).
Osączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem lub polukrować.Z tej ilości ciasta wychodzi około 27 pączków.