Wykonanie
Pączki na
piwie
składniki* 1 kg
mąki* 8-10
żółtek* 10 dag
drożdży* 1/2 szklanki
cukru* 80 g
masła lub
margaryny* 1/4 szklanki
mleka* 1
piwo ( niecałe 500 ml)*
marmolada* 1 litr
olejuSposób wykonaniaPrzesianą
mąkę wsypać do garnka, w mace zrobić dołek, wlać
mleko,rozkruszyć
drożdże,wsypać 2 łyżeczki
cukru, nieco rozmieszać i zostawić do wyrośnięcia.Rozpuścić
masło i wystudzić
Żółtka utrzeć z
cukrem i wlać do
mąki, wlać również
masło i
piwo (wlewać po trochu). Wyrobić ciasto, musi być luźne, dobrze wyrobione i zostawić do wyrośnięcia.Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku, ( można nadziewać po upieczeniu szprycą ze specjalną nasadką, wtedy od razu nadawać okrągły kształt) nadawać płaski kształt, kłaść po łyżeczce
marmolady i zlepiać pączki. Zostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.

W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzać
olej (zrobić próbę wrzucając kawałek ciasta), wrzucać po tyle pączków, aby swobodnie pływały, smażyć na złoty brąz, do brązu z obu stron (nie smażyć w zbyt gorącym tłuszczu gdyż wtedy z wierzchu będą usmażone, ale w środku mogą być surowe).

Osączyć na ręczniku papierowym i posypać
cukrem pudrem lub polukrować.Z tej ilości ciasta wychodzi około 27 pączków.
