ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik na cieście ucieranym

Jabłecznik na cieście ucieranym

nazwa

Wykonanie

składniki
ciasto
* 100 g masła lub margaryny
* 2 jajka
* 150 g cukru
* 150 g mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie
* 6 dużych jabłek
* 5 łyżek cukru żelującego
* 1/4 łyżeczki cynamonu
kruszonka
* 120 g mąki pszennej
* 100 g cukru
* 50 g wiórków kokosowych
* 100 g masła lub margaryny
Sposób wykonania
ciasto
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodać jajka, na koniec nie przerywając dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do formy (23/24 cm) wysmarowanej margaryną.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier żelujący, cynamon i wymieszać.
Całość wyłożyć równomiernie na ciasto.
kruszonka
Margarynę rozpuścić i wystudzić.
Sypkie składniki wsypać do naczynia, dodać wystudzoną margarynę i dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły.
Rozsypać kruszonkę po całej powierzchni jabłek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 175 stopni C, około 60 min.
Beata Z
Entuzjastka wszystkiego co azjatyckie, uwielbia ostre jedzenie. Wasabi jest już słabe ;) Fanka anime, Cloud 9 i lubi czasem w coś zagrać.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/10/jabecznik-na-ciescie-ucieranym.html