Wykonanie
składniki* 40 dag chudej
łopatki wieprzowej* 2 woreczki
ryżu* 4
ogórki konserwowe* 1 mała
papryka czerwona* 1 mała
papryka żółta* 2 nieduże
cebulki* 1/2 opakowania
przyprawy gyros-kebab*
majonez*
ketchup pikantny* 40 dag
sera żółtego*
olejSposób wykonaniaUgotować
ryż według przepisu na opakowaniu.
Mięso pokroić w drobną kostkę, wymieszać z
przyprawą gyros-kebab i podsmażyć na
oleju,
cebulkę pokroić w piórka i dodać do
mięsa pod koniec smażenia, aby się delikatnie tez podsmażyła.
Paprykę pokroić w paski, a
ogórki w półplasterki.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Do naczynia żaroodpornego wsypać
ryż, rozsmarować na nim warstwę
majonezu, a na nim warstwę
ketchupu, wyłożyć 1/3
startego sera, a następnie wyłożyć
mięso z
cebulką. Na
mięsie rozsmarować cienką warstwę
majonezu, a na nim warstwę
ketchupu i wysypać 1/2 pozostałego
startego sera. Następnie wyłożyć pokrojone
ogórki, a na nich
paprykę i znowu rozsmarować warstwę
majonezu, na to warstwę
ketchupu i posypać pozostałym
serem.Wstawić do nagrzanego piekarnika bez przykrycia.Zapiekać w temp 180 stopni, ok. 30 min.