ßßß
składnikiciasto kruszonkowe* 3 szklanki mąki pszennej* 1/3 szklanki cukru* 1 cukier wanilinowy* 1 proszek do pieczenia 16 g (4 płaskie łyżeczki)* 250 g margaryny* 5 żółteknadzienie jabłkowe* 1 i 1/2 kg jabłek* 6-8 łyżek cukru* 3-4 łyżki suszonej żurawiny (niekoniecznie)* 1/2 łyżeczki cynamonuSposób wykonanianadzienie jabłkoweJabłka obrać pokroić w kostkę lub poszatkować w słupki, włożyć do garnka i poddusić tak aby pozostały widoczne kawałki owoców, pod koniec dodać żurawinę, cukier i cynamon.ciasto kruszonkoweMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia (zimną margarynę najlepiej zetrzeć na tarce z dużymi oczkami) i szybko wszystkie składniki ze sobą połączyć. Ciasto będzie sypkie jak kruszonka.Formę kwadratową (24/24 cm) lub okrągłą (26 cm) nasmarować margaryną.Dno formy wysypać równomiernie połową kruszonki, na nią wyłożyć wystudzoną masę jabłkową, a na nią wysypać resztę kruszonki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni C, ok. 60 min.Po wyjęciu pozostawić ciasto do wystudzenia.