Wykonanie

składnikiciasto kruszonkowe* 3 szklanki
mąki pszennej* 1/3 szklanki
cukru* 1
cukier wanilinowy* 1
proszek do pieczenia 16 g (4 płaskie łyżeczki)* 250 g
margaryny* 5
żółteknadzienie
jabłkowe* 1 i 1/2 kg
jabłek* 6-8 łyżek
cukru* 3-4 łyżki
suszonej żurawiny (niekoniecznie)* 1/2 łyżeczki
cynamonuSposób wykonanianadzienie
jabłkoweJabłka obrać pokroić w kostkę lub poszatkować w słupki, włożyć do garnka i poddusić tak aby pozostały widoczne kawałki
owoców, pod koniec dodać
żurawinę,
cukier i
cynamon.ciasto kruszonkowe
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia (zimną
margarynę najlepiej zetrzeć na tarce z dużymi oczkami) i szybko wszystkie składniki ze sobą połączyć. Ciasto będzie sypkie jak kruszonka.Formę kwadratową (24/24 cm) lub okrągłą (26 cm) nasmarować
margaryną.Dno formy wysypać równomiernie połową kruszonki, na nią wyłożyć wystudzoną masę
jabłkową, a na nią wysypać resztę kruszonki.


Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni C, ok. 60 min.Po wyjęciu pozostawić ciasto do wystudzenia.
