ßßß Cookit - przepis na Szarlotka w cieście kruszonkowym

Szarlotka w cieście kruszonkowym

nazwa

Wykonanie

składniki
ciasto kruszonkowe
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1/3 szklanki cukru
* 1 cukier wanilinowy
* 1 proszek do pieczenia 16 g (4 płaskie łyżeczki)
* 250 g margaryny
* 5 żółtek
nadzienie jabłkowe
* 1 i 1/2 kg jabłek
* 6-8 łyżek cukru
* 3-4 łyżki suszonej żurawiny (niekoniecznie)
* 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania
nadzienie jabłkowe
Jabłka obrać pokroić w kostkę lub poszatkować w słupki, włożyć do garnka i poddusić tak aby pozostały widoczne kawałki owoców, pod koniec dodać żurawinę, cukier i cynamon.
ciasto kruszonkowe
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki wrzucić do jednego naczynia (zimną margarynę najlepiej zetrzeć na tarce z dużymi oczkami) i szybko wszystkie składniki ze sobą połączyć. Ciasto będzie sypkie jak kruszonka.
Formę kwadratową (24/24 cm) lub okrągłą (26 cm) nasmarować margaryną.
Dno formy wysypać równomiernie połową kruszonki, na nią wyłożyć wystudzoną masę jabłkową, a na nią wysypać resztę kruszonki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni C, ok. 60 min.
Po wyjęciu pozostawić ciasto do wystudzenia.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2013/08/szarlotka-w-ciescie-kruszonkowym.html