Wykonanie
składniki* 3 szklanki
mąki pszennej* 4
jajka* 1 szklanka
cukru* 250 g
margaryny* 2 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia* 1
kisiel czerwony* ok. 800 g
śliwekSposób wykonania
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać same
żółtka jaj,
margarynę startą na tarce oraz
śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, każdą osobno zawinąć w folię spożywczą, jedną część włożyć na godzinę do lodówki, a drugą do zamrażalnika.Formę do pieczenie (24/30 cm) nasmarować
margaryną, wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować nieco ponad wielkość formy i wyłożyć nim dno i boki.Na ciasto wyłożyć
śliwki, skórką do dołu.
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier i dalej ubijać, aż się
cukier rozpuści, a
białka będą błyszczące, dodać
kisiel i jeszcze chwilę ubijać do połączenia.Ubite
białka wyłożyć na
śliwki i równomiernie rozsmarować.Wyjąć zamrożony kawałek ciasta i zetrzeć na tarce na wyłożoną pianę.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min.