ßßß
Zainspirowana prośbą koleżanki o białe ciasteczka, przeszukałam wszystkie swoje przepisy. Odnalazłam jeden, zapisany wieki temu z jakiegoś amerykańskiego portalu.Gdy zrobiłam je po raz pierwszy, byłam wściekła.Ciastka bardzo się rozlewają a autorka zapomniała wspomnieć, żebyrobić je wielkości pomidorów koktajlowych, nie sporej mandarynki...Druga sprawa to słodkość... Mega, giga, hiper słodkość....Ale trochę zmieniłam proporcje i ciastka są fajne.Takie zwykle, codzienne, do herbatki z dzieciakami.Zaczynamy?Potrzebujesz:1 masło w temperaturze pokojowej3/4 szkl drobnego cukru trzcinowego2 jajka1,5 łyżki olejku waniliowego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 i 1/2 szkl mąki100-200 g pokrojonej w kawałki białej czekoladyWYKONANIE :1. Rozkręcamy masło z cukrem, dodajemy jajka i olejek.2. Mąkę przesiewamy i miksujemy z masłem, dodajemy sodę i proszek do pieczenia.3. Czekoladę kroimy niedbale na małe kawałki i mieszamy z ciastem.4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.5. Z ciasta formujemy małe kuleczki (mały pomidorek koktajlowy) i układamy na papierze do pieczenia w odległości (ok 3 cm,). Rozgniatamy kulki dłonią lub szklanką na płasko.6. Pieczemy do zarumienienia brzegów, ok 10 min. Studzimy na kratce. Czekamy z jedzeniem aż dobrze ostygną.

Smacznego!Pani M.