Wykonanie

Zainspirowana prośbą koleżanki o białe
ciasteczka, przeszukałam wszystkie swoje przepisy. Odnalazłam jeden, zapisany
wieki temu z jakiegoś amerykańskiego portalu.Gdy zrobiłam je po raz pierwszy, byłam wściekła.
Ciastka bardzo się rozlewają a autorka zapomniała wspomnieć, żebyrobić je wielkości
pomidorów koktajlowych, nie sporej
mandarynki...Druga sprawa to słodkość... Mega, giga, hiper słodkość....Ale trochę zmieniłam proporcje i
ciastka są fajne.Takie zwykle, codzienne, do
herbatki z dzieciakami.Zaczynamy?Potrzebujesz:1
masło w temperaturze pokojowej3/4 szkl drobnego
cukru trzcinowego2
jajka1,5 łyżki
olejku waniliowego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody2 i 1/2 szkl
mąki100-200 g pokrojonej w kawałki
białej czekoladyWYKONANIE :1. Rozkręcamy
masło z
cukrem, dodajemy
jajka i olejek.2.
Mąkę przesiewamy i miksujemy z
masłem, dodajemy
sodę i
proszek do pieczenia.3.
Czekoladę kroimy niedbale na małe kawałki i mieszamy z
ciastem.4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.5. Z ciasta formujemy małe kuleczki (mały pomidorek koktajlowy) i układamy na papierze do pieczenia w odległości (ok 3 cm,). Rozgniatamy kulki dłonią lub szklanką na płasko.6. Pieczemy do zarumienienia brzegów, ok 10 min. Studzimy na kratce. Czekamy z jedzeniem aż dobrze ostygną.



Smacznego!Pani M.