Wykonanie

Te
ciasteczka upiekłam na ogromną prośbę mojego synka.Miały być mooooccccnnnoooo
cynamonowe i bez udziwnień.Takie są.Idealne z
mlekiem czy białą
kawą.Najdziwniejsze jest to, że najładniej prezentują się jeszcze jako surowe kuleczki.Potrzebujesz:1
masło w temperaturze pokojowe3/4szklanki
cukru drobnego do wypieków1
jajko i 1
żółtko1łyżka
olejku waniliowego1/3łyżeczki
sody1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu2 i 3/4szklanki
mąki pszennejPosypka:1/3 szkl
cukru (może być drobny albo zwykły biały)1 łyżka
cynamonuWYKONANIE:1. Rozkręcamy
masło z
cukrem, następnie dodajemy
jajka i
olejek waniliowy.2.
Sypkie produkty przesiewamy przez sito i dodajemy do masy
maślanej. Najlepiej jest od tego momentu ugniatać wszystko ręcznie.3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.4. Z ciasta odrywamy malutkie kuleczki ( wielkość małej
brukselki). W miseczce mieszamy
cukier i
cynamon i każdą kulkę obtaczamy w tej mieszance, a następnie kładziemy ją na papierze do pieczenia.5. Kuleczki układamy w odległości ok 5 cm od siebie. Przy pomocy szklanki rozgniatamy je, by utworzyły się okrągłe placuszki.6. Pieczemy je 10-12 minut.





Smacznego!Pani M.