ßßß
Te ciasteczka upiekłam na ogromną prośbę mojego synka.Miały być mooooccccnnnoooo cynamonowe i bez udziwnień.Takie są.Idealne z mlekiem czy białą kawą.Najdziwniejsze jest to, że najładniej prezentują się jeszcze jako surowe kuleczki.Potrzebujesz:1 masło w temperaturze pokojowe3/4szklanki cukru drobnego do wypieków1 jajko i 1 żółtko1łyżka olejku waniliowego1/3łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu2 i 3/4szklanki mąki pszennejPosypka:1/3 szkl cukru (może być drobny albo zwykły biały)1 łyżka cynamonuWYKONANIE:1. Rozkręcamy masło z cukrem, następnie dodajemy jajka i olejek waniliowy.2. Sypkie produkty przesiewamy przez sito i dodajemy do masy maślanej. Najlepiej jest od tego momentu ugniatać wszystko ręcznie.3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.4. Z ciasta odrywamy malutkie kuleczki ( wielkość małej brukselki). W miseczce mieszamy cukier i cynamon i każdą kulkę obtaczamy w tej mieszance, a następnie kładziemy ją na papierze do pieczenia.5. Kuleczki układamy w odległości ok 5 cm od siebie. Przy pomocy szklanki rozgniatamy je, by utworzyły się okrągłe placuszki.6. Pieczemy je 10-12 minut.



Smacznego!Pani M.