Wykonanie
Pewnego dnia zabrakło mi pomysłu na to, co przygotować na drugie śniadanie do szkoły. W końcu udało mi się wymyślić wytrawną wersję pieczonej owsianki. A żeby było jeszcze ciekawiej, upiekłam ją w formie placka z dodatkami warzyw, przez co moje koleżanki widząc co jem, pomyślały, że jest to domowa pizza.składniki:dwie szklanki
płatków owsianychdwa
jajkasólpieprzszklanka
mlekaszczypta
bazyliiszczypta
oreganoewentualnie inne
przyprawydodatki: (mogą też być inne, w zależności od upodobań)
pomidorki koktajlowe
ser mozarellarukolamieszanka
kiełkówSuche składniki (
płatki owsiane,
przyprawy) mieszamy w jednej misce. Mokre (
jaja,
mleko) dokładnie łączymy ze sobą w drugiej miseczce. Zalewamy suche składniki mokrymi. Mieszamy całość i przekładamy ciasto do małej okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (może być to tortownica). Wygładzamy masę tak, by wyglądała jak placek i układamy na niej dodatki. Pieczemy w 200 stopniach, 30 minut. Jeśli upieczone ciasto się nie rozpada, kroimy je w taki sposób jak pizzę. Taka owsianka najlepiej smakuje na gorąco.

