Wykonanie

Zapiekanka makaronowa to super proste danie, które zawsze się udaje. Z podanych proporcji wychodzi nam obiad, którym nakarmimy bardzo dużą rodzinę. Polecam!Składniki (6-8 osób):400g
makaronu,350g
kiełbasy3
cebule500g
pieczarek200g
żółtego sera200ml
śmietany 18%2 łyżki
masłasól i
pieprzmajeranekoreganosłodka papryka100ml
wodyZaczynamy od ugotowania
makaronu, musi być al dente. Na opakowaniu będzie pisało, jak uzyskać taki efekt.
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy je na dwóch łyżkach
masła. Kiedy się skurczą dodajemy do nich pokrojoną w piórka
cebulę i smażymy do momentu, aż
cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę
kiełbasę. Całość podlewamy
wodą i dusimy wszystko do momentu, aż
woda odparuje. Zawartość patelni łączymy z
makaronem i przekładamy do wysmarowanego
masłem naczynia żaroodpornego.
Śmietanę mieszamy ze
startym serem i i nakładamy na zapiekankę. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni C.Smacznego!