Wykonanie
Carbonara to klasyzny rzymski sos. We Włoszech przyrządza się go z pancettą, my użyjemy
boczku. Sztuka przygotowania sosu carbonara polega na przyrządzeniu
jajek, tak aby były ugotowane, lecz wciąż delikatne i kremowe. Osiągamy taki efekt przez przełożenie mieszanki gorącego
makaronu z tłuszczem i
boczkiem do mikstury jajecznej.Składniki:1 średnia
cebula200 g
boczku2 łyżki
oliwy4 duże
jajka1 szklanka
startego sera żółtego (najlepiej
parmezan)1/2 szklanki
śmietany kremówki400g spaghetti
Makaron gotujemy al dente w dużym garnku.
Cebulę i
boczek kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, dodajemy do niej
cebulę i obsmażamy przez 3 minuty, aż zmięknie. Następnie dodajemy
boczek i obsmażamy, aż pięknie się zrumieni przez około 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy. W dużym żaroodpornym naczyniu ubijamy
jajka,
ser oraz
śmietanę. Ugotowany
makaron odcedzamy i dodajemy do patelni z
boczkiem, stawiamy na średnim ogniu i starannie mieszamy, aż
makaron dokładnie pokryje się tłuszczem z
boczku i będzie bardzo gorący. Przekładamy
makaron do naczynia z mieszanką jajeczną i szybko mieszamy, aż cały
makaron dokładnie pokryje się sosem. Przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego,
czrnego pieprzu. Gotowe!Smacznego!