Prosta przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie. Bardzo dobrze smakuje z wytrawnym winem czerwonym. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu.Składniki (12 sztuk):12 migdałów12 plasterków boczku12 suszonych daktyliszczypta chilli w proszku1/4 łyżeczki cukrusól3 łyżki oliwyszczypta papryki ostrejMigdały smażymy na 1 łyżce oliwy przez 1 minutę. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chilli.Do każdego daktyla wciskamy po jednym migdale i owijamy boczkiem, spinamy wykałaczką. Pozostałe dwie łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim daktyle z boczkiem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy gorące lub zimne, przed podaniem doprawiamy jeszcze szczyptą papryki ostrej i soli.Smacznego!