ßßß Cookit - przepis na Daktyle w boczku

Daktyle w boczku

nazwa

Wykonanie

Prosta przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie. Bardzo dobrze smakuje z wytrawnym winem czerwonym. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu.
Składniki (12 sztuk):
12 migdałów
12 plasterków boczku
12 suszonych daktyli
szczypta chilli w proszku
1/4 łyżeczki cukru
sól
3 łyżki oliwy
szczypta papryki ostrej
Migdały smażymy na 1 łyżce oliwy przez 1 minutę. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chilli.
Do każdego daktyla wciskamy po jednym migdale i owijamy boczkiem, spinamy wykałaczką. Pozostałe dwie łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim daktyle z boczkiem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż boczek będzie chrupiący. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy gorące lub zimne, przed podaniem doprawiamy jeszcze szczyptą papryki ostrej i soli.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/12/daktyle-w-boczku.html