ßßß Cookit - przepis na Prato biscotti - ciasteczka do kawy

Prato biscotti - ciasteczka do kawy

nazwa

Wykonanie

Przepis na włoskie ciasteczka
Włoskie ciasteczka dwa razy pieczone, znane również jako cantuccini. Prato biscotti to najbardziej znany deser kuchni toskańskiej, zawierają dużo migdałów. Przed zjedzeniem macza się je w kawie lub winie. Przepis nie jest trudny, polecam.
Składniki:
150g całych migdałów
50g płatków migdałów
300g mąki pszennej
100g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
3 duże jajka - lekko ubite
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 białko - rozbełtane
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią całe migdały i prażymy je w piekarniku przez 6 minut. Migdały siekamy na niezbyt małe kawałki (takie jak na zdjęciu). Płatki migdałów blendujemy bardzo drobno.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sód oczyszczoną i sól. Dodajemy ubite jajka, wanilię i skórkę z cytryny. Mieszamy, aż ciasto będzie dokładnie wymieszane i gęste. Odstawiamy na 5 minut. Następnie ugniatamy przez kolejne 3 minuty, mieszając ciasto z wszystkimi migdałami.
Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części, z każdej robimy wałek o średnicy około 3 cm. Wałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy i smarujemy z wierzchu rozbełtanym białkiem. Pieczemy je przez 18 minut w piekarniku nagrzanym
do 170 stopni C góra - dół.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia. Następnie przekładamy je na deskę do krojenia i kroimy na kawałki i grubości około 2,5 cm. Ciasteczka przekładamy na blachę i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż zrobią się złotobrązowe. Najlepiej smakują z gorącą kawą lub kakao.
Smacznego!
Źródło:http://let-it-be-delicious.blogspot.com/2014/11/prato-biscotti-ciasteczka-do-kawy.html