Wykonanie
Przepis na włoskie
ciasteczkaWłoskie
ciasteczka dwa
razy pieczone, znane również jako cantuccini. Prato biscotti to najbardziej znany deser kuchni toskańskiej, zawierają dużo
migdałów. Przed zjedzeniem
macza się je w
kawie lub
winie. Przepis nie jest trudny, polecam.Składniki:150g całych
migdałów50g
płatków migdałów300g
mąki pszennej100g
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli3 duże
jajka - lekko ubite1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżeczka startej
skórki z cytryny1
białko - rozbełtaneRozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy na nią całe
migdały i prażymy je w piekarniku przez 6 minut.
Migdały siekamy na niezbyt małe kawałki (takie jak na zdjęciu).
Płatki migdałów blendujemy bardzo drobno.W dużej misce mieszamy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia, sód oczyszczoną i
sól. Dodajemy ubite
jajka,
wanilię i
skórkę z cytryny. Mieszamy, aż ciasto będzie dokładnie wymieszane i gęste. Odstawiamy na 5 minut. Następnie ugniatamy przez kolejne 3 minuty, mieszając ciasto z wszystkimi
migdałami.Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części, z każdej robimy wałek o średnicy około 3 cm. Wałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczamy i smarujemy z wierzchu rozbełtanym
białkiem. Pieczemy je przez 18 minut w piekarniku nagrzanymdo 170 stopni C góra - dół.Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia. Następnie przekładamy je na deskę do krojenia i kroimy na kawałki i grubości około 2,5 cm.
Ciasteczka przekładamy na blachę i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż zrobią się złotobrązowe. Najlepiej smakują z gorącą
kawą lub
kakao.Smacznego!